S riešením problémov zamestnancov EVG v Gelnici si vláda dala načas. Od premiéra očakávam systémové riešenia

21.07.2013 Bratislava

Štátna pomoc každému zamestnancovi, ktorý bol neoprávnene ukrátený o mzdy, je  chvályhodná. Slovensko však nevyhnutne potrebuje systémové riešenie problému nevyplácania miezd, nie jednorázovú pomoc z rezervy predsedu vlády. To si myslí podpredsedníčka NR SR Erika Jurinová, ktorá prijala s potešením informáciu, že sa predseda vlády konečne začal zaoberať situáciou v spoločnosti EVG v Gelnici. Desiatky zamestnancov gelnickej spoločnosti už pol roka márne čakajú na vyplatenie svojich miezd. „Informácia o tom, že premiér sa dnes vyjadrí k situácii ma zastihla počas stretnutia so zamestnankyňami spoločnosti EVG v Gelnici, kde sme hľadali spôsoby ako riešiť túto kritickú situáciu. Bez systémového riešenia tohto problému však ide zo strany vlády len o ďalšiu záplatu jednej diery, no medzitým môže vzniknúť takýchto "dier" desať. Musíme nájsť také riešenie, ktoré podobným situáciám predíde," tvrdí Jurinová.
Podľa Jurinovej je dobré, že tento problém vláda konečne rieši, zaregistrovala ho nedávno i pri Slotexe. Vláda však nemôže takéto problémy riešiť individuálne, až keď sa stanú mediálne zaujímavé.
Podľa Jurinovej je prípad EVG len ďalším smutným nasledovníkom firiem ako Slotex či Twista, ktoré dokazujú, že slovenská legislatíva a výkon verejnej moci nie je pripravený riešiť podvodné podnikanie a ochranu záujmov bežných pracujúcich. „Zásadne nesúhlasím s tvrdením predsedu vlády, že zákony sú v poriadku a toto je len ojedinelý prípad," vyhlásila.
„Podobné problémy nemôžeme riešiť prípad od prípadu. Ak je táto vláda naozaj na strane zamestnancov, musí prijať aj systémové opatrenia, ktoré vzniku podobných prípadov v budúcnosti zabránia," dodáva Jurinová. Podpredsedníčka NR SR E. Jurinová už v súvislosti s prípadom Slotex vypracovala Správu, ktorá identifikovala najväčšie problémy v postupe verejných orgánov v podobných prípadoch a navrhla opatrenia, ktoré by mohli byť riešením podobných prípadov. „O našich návrhoch rokujeme so zodpovednými orgánmi. Počas leta sa plánujem stretať so zamestnancami, ktorým neboli vyplatené mzdy. Chcem spoznať ich osudy a hlavné dôvody, prečo a za akých okolností k tomu prišlo. Verím, že keďže sa do prípadu vložil aj pán premiér, bude aj zo strany vlády záujem hľadať skutočné, nie len ad-hoc riešenia," dodáva Jurinová.
Tá je pripravená podávať legislatívne návrhy už počas najbližšej schôdze parlamentu. „Skutočný zmysel to však bude mať vtedy ak sa s tým stotožní aj samotná vláda a uvedomí si, že podobne ako razantne vláda postupuje pri vymáhaní daní, rovnako razantná
musí byť pri zabezpečení a ochrane práva na mzdu zamestnancov," uzavrela Jurinová.
E. Jurinová
 

Vyberte región